Kedinizin Bakımı ve Sağlığı

Ailenize yeni bir arkadaş mı katıldı? Harikasınız, tebrik ederiz 🙂 Kediniz ile çok güzel ve mutlu günleriniz olacak, şüpheniz olmasın. Dostunuz için en iyi bakımı nasıl yapacağınız hakkında daha detaylı bilgi arıyor olabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere kedinizin bakımı için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Kedinizin bakımı ve sağlığı ile ilgilenmeniz sizi ve kedinizi daha mutlu yapacaktır. Genel bakımından, detaylı sağlık taramalarına kadar bu yazımızda kedinize faydalı olacak bilgileri bulabilirsiniz.

Temel Bakım

Beslenme

İlk önce beslenme. Kaliteli, kendi orijinal paketinde, markalı kedi maması satın almayı öneriyoruz. İlk yapacağınız şey, en kısa sürede bir Veteriner Hekim ziyareti. Veteriner hekiminiz yeni kedinize gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, on en uygun diyeti belirler. Yaş, aktivite düzeyi ve sağlık gibi faktörler bir kedinin ne yemesi gerektiğini değiştirir. Kediler, kalp ve göz sağlığı için önemli bir amino asit olan taurine ihtiyaç duyarlar.. Seçtiğiniz yiyecek kedinizin ihtiyaçları için dengeli olmalıdır. Düzgün dengelenmiş besinler arasında taurin bulunur. Her zaman taze, temiz su sağlamanız ve günlük olarak kedinizin su kaplarını yıkayıp tekrar doldurmanız gerekecektir. Bütün bu konularada en güvenilir rehberiniz Veterineriniz olacaktır.

Bebek gıdaları soğan veya sarımsak tozu içeriyorsa, evcil hayvanınız zehirlenebilir.

İştahsızlık, ishal, kusma veya uyuşukluk, kaka veya çiş yapmakta zorlanma belirtileri fark ederseniz, evcil hayvanınızı veterinerinize götürün.

Bakım

Kedilerin genellikle banyo ihtiyacı olmaz. Çoğu kedi, kendi kendini temizlediği için, nispeten temiz kalır. Bazı özel durumlarda, bazı hastalıklardan sonra banyo ihtiyacı olabilir. Bazı ırklarda (örn: Sfenks ırkı kediler) yıkanmaya gereksinim duyabilirler. Ancak düzenli olarak kedinizi fırçalamanız veya taramanız gerekir. Sık fırçalama, kedinizin tüylerini temiz tutmaya yardımcı olur, dökülme miktarını azaltır. Daha az tüy yuttuğu için de, tüy kusma olasılığını azalır.

Taşıma

Kedinizi alabilmek için bir elinizi ön bacakların arkasına, diğeri kemerin altına koyun. Hafifçe kaldırın. Asla boynundan veya ön bacaklardan kedinizi tutmaya çalışmayın. Evin dışına çıkacaksa da mutlaka kediler için tasarlanmış, sağlam ve güvenilir bir kedi taşıma çantası ile taşıyın.

Barınma

Evde beslenen hayvanınızın evinde uyku ve dinlenme için kendi temiz, kuru bir yeri olmalıdır. Kedinizin yatağını yumuşak, sıcak bir battaniye veya havluyla hazırlayın. Yatakları sık sık yıkadığınızdan emin olun. Dışarı çıkan kediler arabalar veya diğer kediler, serbest dolaşan köpeklerle kavgalar nedeniyle travma riski altındadır. Dışarı çıkan kedilerin, pire veya kenelerle, ayrıca bulaşıcı hastalıklarla enfekte olma ihtimalleride düşündüğünüzden daha fazladır.

Tuvalet Eğitimi

Kediler son derece temiz hayvanlardır, hiç korkunuz olmasın. Genç yetişkin kediler kum kabını gördükleri anda yapması gerekeni bilirler. Yavru kedilere ise tuvalet eğitimi (annesi ile yeterli süre birlikte kalabilmişse) anneleri tarafından verilmiştir. Eğer evinize aldığınız sokakta bulduğunuz annesiz bir kediyse, onu kum kabının başına götürün ve parmaklarınızla bir kaç kez kumu karıştırın. Sonra kediyi kum kabına bırakın. İçgüdüsel olarak ne yapması gerektiğini bir kaç seferde kolayca anlayacaktır.

Burada en önemli ve zor konu tuvaletini kendi yapamayacak kadar küçük kedi bakımıdır. Bu kedilere aynı annesinin yalayarak yaptığı gibi, kendisi tuvaletini yapacak kadar büyüyene dek, 3-4 saatte bir ıslak pamukla tuvaletini yaptırmaya çalışmak gerekir. Aksi takdirde yavru kedi tuvaletini yapamayacak ve istenmeyen sonuçlar doğacaktır.

Kedi Kumu

Kedimizin tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için; kedi tuvaleti ve onun içinde kedi kumuna ihtiyaç vardır. Bütün evcil kediler için bu gereklidir. Çok katlı bir evde, kat başına bir kedi tuvaleti önerilir. Kedi tuvaletinin yerini pek değiştirmeyin. Kediler, alışkanlıklarından pek vazgeçmek istemezler. En az ayda bir kedi tuvaletinin kumunu değiştirin. Her şeyi boşaltın, yumuşak bir deterjanla yıkayın. Güzelce durulayın ve kurulayın. Tuvalet kutusunu temizlerken amonyak, deodorantlar veya kokular, özellikle limon kullanmayın. Kediler bu tür kokulardan hoşlanmayabilir.

Kedi Tırnak Bakımı ve Kesimi

Kedinizin tırnaklarının her üç ila dört haftada bir kesilmesi, onları nispeten kör edip, hem insanların hem de mobilyaların zarar verme olasılığını azaltır. Kedinize en az üç ayak yüksekliğinde, sağlam bir tırmalama tahtası alarak da işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Tarama

Kediler yılda 2 kez tüy değiştirirler. Kendilerini yalayarak tüylerin tamamını toplayamazlar. Bu yüzden uygun bir fırça ile yardımcı olmak gereklidir. Çoğu zaman uzun tüylü kediler için tel fırça, kısa tüylü kediler için eldiven fırça yararlı olabilir. Fırçalamanın sabah akşam yapılması tüylerin  ve derinin daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlar. Her gün kedinizi fırçalarken aynı zamanda rutin kontrollerini yapmayı ihmal etmeyin. Kulak içi, derisinin değişiklikleri, gözlerinin ve ağız içini devamlı kontrol ediniz. Aksi bir durumda mutlaka veterinere danışmalısınız.

Sağlık

Kedi, muayene ve yıllık aşılar için mutlaka veterinerin hazırladığı randevu takvimine göre, klinik ziyaretlerini yapmalı, yıllık kontrol ve check-up larını ihmal etmemelidir. Herhangi bir hastalık, yaralanma durumlarında, hemen en yakın kliniğe gidilmeli, gerekli tedavileri yaptırılmalıdır.

İlaçlar ve diğer kimyasal maddeler

Bir veteriner tarafından reçete edilmemiş olan ilaçları kesinlikle kedinize vermeyin. Hayvanınızın zehirli bir madde tükettiğinden şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinizle iletişime geçin.

Soru ve görüşleriniz için bizi arayabilir yada aşağıdaki form ile bize yazabilirsiniz.


Scroll to Top
Sohbet
Yardım ister misiniz?
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?